Kolik Bebek Nasıl Sakinleştirilir?

Yenidoğan bebeklerde ilk altı ayda uyku sorununun temelinde genellikle bebeklerde gaz sancısı yatar. Bebeği besledikten sonra gazını çıkartmamız, sessiz, loş, ılık bir odada sizin sıcaklığınızı hissedeceği şekilde uyutmanız daha kolay uyumasını ve sakinleşmesini sağlar. Genellikle ılık bir banyo sonrası bebek daha kolay uyuyabilir. Beslenme banyodan hemen önce değil, banyodan sonra yapılmalıdır. Bebeğinizin daha hızlı uykuya dalması için ortam ışığının yeterince karanlık olmasını sağlayın. Oda kokusu, parfüm, el kremi gibi yabancı kokular odanızda bulunmasın. Bizlerin hissetmediği çamaşır yumuşatıcı kokusu bile bebek için çok yoğun bir uyarıcı olabilir. Annesinin sesi, bebeğe güven verir. Ninni söylemek, yakın temasta olmak onu rahatlatabilir. Saçını okşamak, sırtını ovuşturmak da bebeğe iyi gelir.

Gaz yapmayan yani hava kaçırmayan biberon seçimi, doğru emzirme pozisyonu gibi detaylara da kolik sancısı açısından dikkat edilmelidir. Eğer bebeğiniz biberondan besleniyorsa, soluğunu kesecek biberonlardan almayın. Daha fazla hava aldıkça, mide sorunu daha fazla artar. Biberon emziğinin çok küçük olmayan delikleri olması gerekir. Böylelikle daha fazla besin yutmasını ve sıvının bir anda gelmesini engeller.

Bazı biberonlar hava alımını azaltmak için özel olarak tasarlanmıştır. Bazıları kıvrımlı, bazılarının da sıvılarda oluşan hava baloncuklarını önlemeleri ve emziğin çökmemesi için iç delik ve dolguları vardır. Dik beslenmesini sağlayın! Bebeğiniz meme emerken veya hazır mama yerken sütün mideye daha pürüzsüz girmesi için dik durmasını sağlayın. Eğer kıvrık ya da kambur duruyorsa besininyle birlikte fazladan hava alacaktır. Kendini kaybetmeden yedirin! Bebeğinizi açlık krizine girmeden önce yedirin. Eğer açlıktan ağlıyorsa, yemeği ile birlikte daha fazla besin alacak. Onu sakin bir yerde yedirmeye çalışın. Işıkları azaltın, hafif bir müzik açın ve kardeşlerine daha sessiz oynamalarını tembihleyin.

Sık sık gazını çıkartarak bebeğe yardımcı olun. Çok gaz çıkarıyorsa bu da midesinden hava kabarcıklarının çıkmasına neden olur. Gazını çıkarması için yemeğinin bitmesini beklemeyin. Bebeğinizin gaz çıkarmasına yardımcı olmak için altını değiştirirken veya biberonla beslerken birkaç dakikada bir yönünü sürekli değiştirin. Emziriyorsanız beslenme düzeninize uyun. Bebeğinizin sütünüze karşı hassasiyeti olduğunu düşünüyorsanız beslenmenizden bir kaç hafta günlük ürünleri çıkarın (yoğurt, peynir ve süt gibi). Çünkü inek sütünün verdiği protein sütünüzden çıkması uzun zaman alır. Eğer bu işe yaramazsa, beslenmenizden baharatlı besinleri, buğday ürünlerini, fındık, çilek, turpgiller(lahana, brokoli ve Karnabahar), sarımsak, kafein ve alkolü çıkarmalısınız. Bu ürünler olmadan deneyeceğiniz yeni beslenme düzeninizin sonuçlarını gözlemleyin. Biraz zaman alabilir ama bebeğinizin sürekli ağlayıp rahatsız olmasındansa bu çok daha iyidir.

Mama değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Hazır ama çoğu zaman koliğe neden olmaz ama bebeğinizde kolik varsa, bu değişim gerekli olabilir. Hekiminize içerisinde inek sütü olmayan mamalardan önermesini isteyin.

Koliği olan bebek anneleri özellikle rezene, dereotu, anason, nane, sarıpapatya içeren başvuruyorlar. Bu tarz çayların oranlarındadikkatli olunmalıdır. Bu konuda doktorunuzdan tavsiyeler alın. Bazı emziren annelerin söylediğine göre bitki çayı içmelerinin bebeklerine faydası olduğunu görüyorlar.

Bebeğinizin karnına yapacağınız hafif bir masaj daha rahat hissetmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda bebeğinizi dizlerinin karşısında, karnı aşağıda olacak şekilde koyup sırtını sıvazlayabilirsiniz. Bu çoğu zaman artan basıncı azaltır. Bazı bebekler karınlarında sıcak su hissetmeleri iyi gelebilir. Sıcak dolu kabın içinde ıslattığınız bez ile üzerinize yatırdığınız bebeğinizin karnına koyun. Suyun çok sıcak olmamasına dikkat edin. 

Bebekler rahimde geçirdikleri 9 aydan sonra onları ana rahmini hatırlatan ritmik sesleri severler. Bu yüzden onları elektrik süpürgesi gibi ses çıkaran aletlerin yanına rahat edecekleri şekilde yatırın.

Bebeğinize şarkı söyleyin ya da güzel bebek müzikleri olan bir video açın. Hatta bebeğiniz için rahim içi seslere yakın tınılar olan müzikler deneyebilirsiniz. Diğer yandan bazı aileler kolikli bebeklerinin çok sesli müzik dinlediklerini söylüyorlar.

Bebekler genellikle her hareketin naziğinde rahat ederler. Bu yüzden sallanan koltuk ya da bebek salıncağı deneyebilirsiniz. Unutmayın çok fazla yükseğe asmayın ki sizin göğsünüz ve kalp atışlarınıza yakın olmak ister.

Gün içerisinde bebek bisikleti yapabilirsiniz. Bebeğinizi gün içinde birkaç gün sırtüstü yatırın ayaklarını kibarca yukarı kaldırıp, bisiklet pedalı çevirme hareketi yapın. Bu hareket için bez değişimi iyi bir zaman olabilir. Bazı bebeklerin gaz problemine ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

Arabadaki hareket, ses ve titreşimin aileler tarafından kolik için en iyi çare olduğunu söylüyorlar. Bebeğinizi araba koltuğuna oturtun ve bebeğiniz rahatlayana kadar yakın yerlerde biraz tur atın. Farklı bir atmosfer deneyin. Eğer içerideyseniz, bebeğinizi yürüyüşe çıkarın. Yeni yerler, sesler ve kokular dikkatini dağıtabilir. Yürüyüş sırasında alınan temiz hava ve yapılan ritmik hareketler uyumasına yardımcı olur. Diğer taraftan eğer dışzardaysanız evde geçireceğiniz sessiz zaman belki de bebeğinizin tam da ihtiyacı olan şeydir.

Bazı bebekler hareket, ses ve aktivite ile rahatlıyorsa bazıları da durağanlık, sessizlik ve karanlıkta rahatlarlar. Bebeğinizi kundaklayabilirsiniz. Bebeğinizin doğumdan önce nasıl dar bir yerde olduğunu düşünün ve bir de şimdi içinde bulunduğu dünyaya bakın. Kundaklamak eski bir yöntem olabilir ve bebeğinizi daha az kontrolden çıkmış hissettirebilir. Bebeğinizi eğer odaklanma problemi varsa beslerken, her zamanki kolik zamanı gelmeden önce veya o uyumadan önce kundaklayın. Kundaklamak kolikli bebeğinizin sadece uyumasına yardımcı olmaz aynı zamanda uykuda kalmasına da yardımcı olur. Uzmanlara göre kundaklanan bebekler, kundaklanmayanlara göre daha fazla sesli uyur. Çünkü bebeğiniz uyku sırasında sürekli yer değiştirir ve kendi hareketlerine uyanabilir. Kundaklamada uzman olmak çok kolaydır.

Bazı bebekler aynı zamanda duş altında durmaktan ve sırtlarına su gelmesinden de hoşlanır. Bebeğiniz suyun ritmik hareketleri ve aynı zamanda suyun sesi ile de rahatlayabilir. Emzik önerin. Bebeğinizi sakinleştirecek her şey şu anda sizin için paha biçilmez. Özellikle bazı bebekler için emmek çok rahatlatıcıdır. Normalde karşı çıksanız bile ona bir emzik vermek iyi bir fikir olabilir. Belirli bir düzeniniz olsun. Bebeğinizi ne zaman açsa o zaman yedirmek isteyeceksiniz ama diğer yandan belirli bir düzen içinde olmak onu rahatlatabilir. Bebeğiniz saati takip etmiyor ama günün ritmini algılayabiliyor bu yüzden belirli saatlerde banyo, yürüyüş, dinlenme ve yemek saatiniz olsun.