Kolik Bebek ve Anne Beslenmesi

Infantil Kolik durumu yenidoğan bebek için zor bir süreçtir. Bebek, gaz sancısı başladığında huzursuzlanır. Bu süreç, bebek için olduğu kadar anne ve baba için de son derece sancılı bir süreçtir. 

Öncelikle şunu kabul etmeliyiz ki, bebeklerde gaz sancısı bir süreçtir ve kesin bir tedavisi yoktur. Kolik, bebek üç aylık olduğunda kendi kendine geçmeye başlayacaktır. Bu süreçte annenin beslenmesine de dikkat etmesi gerekmektedir.

Anne, Süt Ürünleri Tüketmeli mi?

Emziren anne, yiyip içtiklerine kesinlikle dikkat etmelidir. Çünkü annenin tükettiği bazı gıdaların bebekteki gaz sancısını körüklediği bilinmektedir.

Annenin fazla miktarda inek sütü tüketmesi bebekte gaz sancısını şiddetlendiriyor. Gaz sancıları şiddetlendiyse anne en azından bir hafta boyunca süt ve süt ürünleri tüketmemeli.

Ayrıca, limon, turp, lahana, karnabahar, brokoli, çikolata ve soğan yememeli. Aşırı kahve tüketimi ve sigara içilmesi de bebekte huzursuzluğa neden olabileceği gibi sancıyı ve bebeğin huzursuzluğunu da arttırabilir.

Günde üç fincandan fazla kahve içilmemeli. Anne, turunçgiller, soya ve baharatlı yiyecekleriden uzak durmalıdır.

Anne sütü yerine mama ile beslenen bebeklerin (doktorunun onayı alınarak) mamasının değiştirilmesi de bebeği rahatlatabilir.

Kolik bebek için ilaç var mı?

Anne sütü yerine mama ile beslenen bebeklerde, besin intoleransına bağlı ortaya çıkan kolikte, mamanın değiştirilmesi de atakların azalmasını hatta atakların ortadan kalkmasını sağlayabilir.

Bebeğin başının, beslenme sırasında yüksekte tutulması da gaz sancısının oluşmasını azaltan bir harekettir.

Anneler için bitki çayları

Piyasada bulunan gaz sancısına yönelik ilaçların yüzde 100 tedavi edici etkisi yoktur.

Aileler, bebeğin doktoru uygun görürse bu tip ilaçları kullanabilirler.

Ayrıca bebeği rahatlatmaya yönelik bazı bitki çayları da vardır. Papatya, rezene, meyan kökü, güvercin otu, oğulotu, nane çayı bazı bebekler için etkili olabilir.