Çocuklarda Demir Eksikliğine İyi Gelen Gıdalar Hangileridir?

Demir eksikliği vücut için oldukça kritik bir durumdur. Çünkü demir hem fiziksel hem beyinsel gelişimde oldukça hayati öneme sahip olan 9 eser elementten bir tanesidir. "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur" sözünün gerçekleşmesi için çocuklarımızda demir oranının da yeterli olması zorunludur. Bunun için de bu oranı elde etmek için gerek gıda gerekse doktor kontrolünde demir takviye ürünleri ile bu durum kontrole alınmak durumundadır.

Peki demir eksikliği sonucu ortaya çıkan sorunlar nelerdir?

• Çocuğun zihinsel gelişimi geri planda kalır.

• İdeal boy ve kiloya ulaşması zorlaşır.

• Yüzde ve tende solma meydana gelir.

• Sürekli olarak baş ağrısı durumu oluşur. Demir Eksikliği Olan Çocukta Belirtiler Demir eksikliği olan çocuk genel olarak sağlıksız bir yapıdadır. Çünkü demir eksikliği, çocuğu iltihaba açık ve bağışıklık sistemi zayıflamış hale getirecektir.

Eğer çocuğunuzda rutin hale gelmiş yorgunluk, iştahsızlık, sık sık gribal enfeksiyon belirtileri yani soğuk havaya aşırı hassasiyet oluştuysa büyük olasılıkla demir eksikliği problemi söz konusudur ve bir an önce ilgili hekime baş vurmalısınız.

Demir Deposu Gıdalar Az sonra da bilgilerini vereceğimiz gıdalar yine "ah şu sağlıklı olan gıdalar neden daha sevimli olanlardan değil?" sorusunu sordursa da öğünlerinizde yer almaları yararınıza olacaktır. Unutulmamalı ki her şey bir alışkanlıktır.

Fast food yemeğe alışmak gibi brokoli yemeğe de alışılabilir. Evet brokoli toplum olarak yeni tanışmaya başladığımız bir bitki ama demir olarak oldukça zengindir. Yine pırasa, sivri biber, kara lahana, ıspanak bu anlamda sıralanabilecek sebzelerdir.

Önemli olan brokoli ve diğer demir deposu sebzeleri çok pişirmeden tüketmektir. Havuç sevimli diyebileceğimiz bir demir deposudur. Havuç suyu olarak veya salatalarımızda kullanarak da etkili sonuçlar alabilirsiniz.

Türk toplumu olarak çerez kültürümüzü çocuğumuzun demir eksikliği alanında değerlendirebiliriz. Bunlardan fındık, fıstık, ceviz, çiğ badem oldukça etkili atıştırmalıklardır. Yine kuru erik, kuru kayısı, kuru üzüm çocuğunuzun çantasında bulundurulabilirse ve bu alışkanlık haline gelirse demir problemini önemli ölçüde aşmış olacaksınız.

Burada önemli detay özellikle kuru yemişlerde çok kullanımdan uzak ve gerekirse aç karnına kullanmak olacaktır. Zira çok kullanımı kilo da yapabilecektir.