Yeni doğumun sonrasında, ilk ya da ikinci haftada ortaya çıkan koliklik durumu, bebekde kasılma ya da ağlama nöbetleri şeklinde görülen, yeni anneyi ve babayı endişelendiren durumdur.
Yeni doğanların ortalama olarak %20'sinde olduğu belirtilen koliklik, bir hastalık veya hastalığın belirtisi değildir. Kolik bebeklerin yaklaşık olarak %20'si, hiçbir sağlık problemi olmadan 2. ya da 3. haftanın içindeyken dinmek bilmeyen ağlama krizlerine girebilir.
Kolik bebek tanısı aynı zamanda gaz sancısı olarak da tanımlanabbilir. Kolik bebek tanısının koyulabilmesi için 3 ya da 4 aydan daha küçük bebekte, haftada en az 3 gün boyunca ve gün içinde yaklaşık 2 - 3 saat civarı süren huzursuzluk, kasılma nöbetleri ya da ağlama nöbetleri görülmelidir.
Kolik bebek tanısındaki ağlama ile normal ağlamalar farklıdır. Farklı bir deyişle bebek ağlamaya başladığında sakinleştirilemesi zordur ve ağlama nöbetleri çoğunlukla, öğleden sonra ve akşamları görülür.
Aniden başlayan ağlama krizlerinde, ağlama sürekli ve yüksek seslidir. Nöbetler sırasında bebeğin yüzünde acı ya da sıkıntı ifadesi olabilir. Kolik bebeklerde, ağlama nöbetleri sırasında çoğunlukla ayaklarını karnına doğru çekme ve yumruklarını sıkma gözlemlenir. Uzun süreli ağlamaya bağlı olarak bebeğin cildi kızarabilir ve ağız çevresinde soluk bir görünüm oluşabilir. Bu durum ebeveynlerin paniklemesine yol açmamalıdır. Kolik bebeği sakinleştirmeye çalışmalı ve gaz çıakrtmasına yardımcı olunmalıdır.
Az da olsa ağlama krizleri yirmidört saati bile bulabilir. Kolik bebeklerde ağlama çoğunlukla her gün görülür. Zaman zaman ağlama krizleri durabilir ve aniden tekrar başlayabilir. Kolik bebeğin ağlama nöbeti, çoğunlukla gaz çıkarmasıyla sonlanabilir. Bebeğin ağlaması çoğunlukla 3. aydan sonra azalarak biter. Gaz sancısından kaynaklanan ağlamalarda bebeğin sakinleşmesine yardımcı olan bazı yöntemler vardır.
Ağlama, ancak bebek gaz çıkarttıktan ya da kakasını yaptıktan sonra sona erecektir. Kısa bir sürenin ardından tekrar başlayabilir. Kolik bebek olarak tanımlanan bu durumlar, çoğunlukla bebeğin 3. ayını doldurmasının ardından son bulacaktır.
Bebeğin gaz sancıları için özellikle süt veren annelerin de beslenmelerine özen göstermeleri gerekmektedir.
- Kolik Bebek Nasıl Sakinleştirilir?
- Kolik Bebek ve Anne Beslenmesi
- Bebeğinizin Emzik ve Biberonunu Şekere Batırmayın
- Kolik Bebek Belirtileri Nelerdir?
- Kat Kat Giydirilen Bebeklerde Pişik ve İsilik Sorununa Dikkat!
- Emziren Anneler İçin Sağlıklı Atıştırmalıklar
- Koliğin Nedeni Nedir?
- Bebeğinizin Bağışıklığını Masajla Güçlendirin
- Bebeğinizle İlk Günler Nelere Dikkat Etmelisiniz
- Emziren Anne Çayları: Süt Yapan Çaylar Hangileri?